Een efficiënte magazijn indeling is cruciaal voor een soepel logistiek proces. Het maakt niet uit of je een klein of groot magazijn hebt, een slimme indeling kan het verschil maken. Maar hoe pak je dat aan? Waar begin je? In dit artikel delen we waardevolle tips om jouw magazijn indeling te optimaliseren. Met de juiste inzichten en een doordachte aanpak kun je de beschikbare ruimte maximaal benutten, waardoor de productiviteit stijgt en de kosten worden verlaagd.

Steek de koppen bij elkaar

Een slimme magazijn indeling begint met het samenbrengen van de juiste mensen. Denk hierbij aan je logistiek manager, teamleiders, maar ook medewerkers die dagelijks met de waren in je magazijn in aanraking komen: de orderpickers, heftruckchauffeurs en eventueel vrachtwagenchauffeurs. Door de ervaringen en inzichten van verschillende betrokkenen te combineren, krijg je een completer beeld van wat er nodig is en wat er mogelijk is. En wordt je magazijn indelen op een manier die voor iedereen werkt, een stuk haalbaarder!

1) Samen een magazijn indeling tekenen

Eén van de eerste stappen bij magazijn indelen is het maken van een gedetailleerd plan. Een handige manier om dit te doen is door samen een magazijn indeling te tekenen. Met moderne online tools kun je eenvoudig verschillende lay-outs uitproberen en de optie kiezen die het beste past bij jullie specifieke behoeften en ruimte. En werk je liever analoog? Een magazijn indeling tekenen kán natuurlijk ook gewoon met de hand.

Magazijn indeling tips

Bij je magazijn indeling tekenen zijn er een aantal belangrijke tips om in gedachten te houden. Door deze tips toe te passen, leg je de basis voor een efficiënte en goed georganiseerde magazijn indeling!

  • Kan je de lucht in? Ga dan de lucht in! Al je verticale ruimte benutten verhoogt de efficiëntie in je magazijn. Geen onbenutte vierkante meters!
  • Zorg ervoor dat veelgebruikte items altijd binnen handbereik zijn, en plaats goederen naast elkaar die vaak samen verkocht worden. Dit vermindert het aantal onnodige bewegingen in het magazijn.
  • Plaats zwaardere goederen op lagere niveaus: zo hoeven deze niet onnodig hoogte te maken en kunnen er geen onveilige situaties ontstaan.
  • Houd rekening met toekomstige groei bij het tekenen van de magazijn indeling: werkt dit over 5 jaar ook nog voor jullie? En wat als de markt verandert, of het assortiment nog groter wordt?
magazijn indeling

2) Passend stellingmateriaal bestellen

Als jullie klaar zijn met de magazijn indeling tekenen, is het tijd om de passende stellingen te selecteren en te bestellen. Analyseer de benodigde capaciteit, gewichtsvereisten en specifieke kenmerken van de producten die in het magazijn worden opgeslagen. Kies vervolgens voor stellingen die de beschikbare ruimte optimaal benutten, en die gemakkelijk toegankelijk zijn voor de medewerkers en hun machines.

Bij Van der Veen Magazijnstellingen zijn we gespecialiseerd in nieuwe en gebruikte magazijnstellingen, waarmee jij je nieuwe magazijn indeling tot een groot succes maakt. Neem eens een kijkje in ons assortiment!

Bekijk onze magazijnstellingen

3) Breng looplijnen en andere vloermarkering aan

Bij je magazijn indelen hoort ook het maken van een duidelijk vloerplan, dat voor iedereen te lezen is. Looplijnen en andere vloermarkeringen helpen de bewegingen van voetgangers en machines soepel te laten verlopen. Het vermindert de kans op ongelukken of schade aan goederen. En dat is natuurlijk erg belangrijk in de dagelijkse praktijk! Maak gebruik van heldere kleuren en duidelijke symbolen om de veiligheid te waarborgen en de efficiëntie te verbeteren.

Kortom: een magazijn indelen doe je samen

Het belangrijkste bij je magazijn indelen: maak een logisch plan, waarbij de wensen van iedereen in je team vertegenwoordigd zijn. Van de logistiek manager tot de schoonmaakploeg! De indeling van je magazijn moet voor iedereen werken. Samen kun je een mooi plan smeden, en elkaar uitdagen om de ruimte die je hebt maximaal te benutten De mensen die er werken, kennen jouw magazijn het best! Neem onze magazijn indeling tips als uitgangspunt en begin vandaag nog met je eerste brainstormsessie. Op naar een betere magazijn indeling!

Hulp nodig bij je magazijn indeling?

Je magazijn indelen kan een complex proces zijn, maar weet: je staat er niet alleen voor. Bij Van der Veen Magazijnstellingen hebben we de expertise en ervaring om je te helpen bij het opzetten van een efficiënte en veilige magazijn indeling. Neem vandaag nog contact met ons op voor advies op maat en ontdek hoe we je kunnen helpen bij de indeling van je magazijn!

Neem contact op